forum.winiarzepodkarpacia.pl

Forum SWP

Butelkowanie

Sprzęt, chemia, dobre rady i tym podobne.

Butelkowanie

Postprzez panther » 29 kwi 2013, o 09:47

Cześć,
Szukam skutecznej metody butelkowania wina w taki sposób, aby przy tej czynności wyeliminować ewentualne przedostanie się do butelek cząstek stałych np. kryształów kwasu. Czy macie jakieś sprawdzone "domowe" sposoby, czy raczej powinienem inwestować w Enolmatic?
Przemek Tarczyński

"Wino jest najpotężniejsze spośród napojów, najsmaczniejsze spośród lekarstw i najprzyjemniejsze spośród potraw."
Avatar użytkownika
panther
Administrator
 
Posty: 447
Dołączył(a): 8 lut 2010, o 23:10
Lokalizacja: Kraków

Re: Butelkowanie

Postprzez Jerzy » 29 kwi 2013, o 21:27

Kryształów kwasu? Nie rozumiem o co Ci chodzi - rozwiń temat.
Cały świat butelkuje wina korkami z korka lub sztucznymi w tradycyjny sposób czyli korkownicą -im lepszy korek tym mniej zanieczyszczeń, zakręca zakretkami, zamyka szklanymi nibykorkami itp Ale żeby zamykać kwasem??
Żelazo poznaje się w ogniu, człowieka przy winie!
Avatar użytkownika
Jerzy
 
Posty: 488
Dołączył(a): 14 lut 2010, o 17:16
Lokalizacja: Jarosław

Re: Butelkowanie

Postprzez panther » 29 kwi 2013, o 22:37

Jerzy,
"aby przy tej czynności wyeliminować ewentualne przedostanie się do butelek cząstek stałych np. kryształów kwasu" :)

A to znaczy, że gdy ostatnio nalewałem wino do butelek, to do wężyka czasem zostały zassane wytrącone kryształki. Korki i w ogóle zamykanie nie mają tutaj nic do rzeczy ;)
Przemek Tarczyński

"Wino jest najpotężniejsze spośród napojów, najsmaczniejsze spośród lekarstw i najprzyjemniejsze spośród potraw."
Avatar użytkownika
panther
Administrator
 
Posty: 447
Dołączył(a): 8 lut 2010, o 23:10
Lokalizacja: Kraków

Re: Butelkowanie

Postprzez W.B. » 30 kwi 2013, o 09:41

Zazwyczaj najpierw się wino filtruje, a potem rozlewa. Optymalnym rozwiązaniem jest połączenie obu tych operacji tak jak to pokazywał ten gość z Portiusa na szkoleniu, ale w domowych warunkach to na piechotę. Pozdrawiam
W.B.
 
Posty: 12
Dołączył(a): 14 lut 2010, o 17:21

Re: Butelkowanie

Postprzez Jerzy » 30 kwi 2013, o 20:31

Oczywiście "prowokacyjnie" przesadziłem. Ale tak na powaznie to jeśli nie filtrujesz, to zlewaj wino znad osadu nie do końca. Nie zassiesz osadu, oczywiście pod warunkiem że wino jest stabilne.
A jak na ten problem zapatrują sie inni koledzy?
Żelazo poznaje się w ogniu, człowieka przy winie!
Avatar użytkownika
Jerzy
 
Posty: 488
Dołączył(a): 14 lut 2010, o 17:16
Lokalizacja: Jarosław

Re: Butelkowanie

Postprzez Tadeusz » 1 maja 2013, o 07:51

Jerzy napisał(a):Oczywiście "prowokacyjnie" przesadziłem. Ale tak na powaznie to jeśli nie filtrujesz, to zlewaj wino znad osadu nie do końca. Nie zassiesz osadu, oczywiście pod warunkiem że wino jest stabilne.
A jak na ten problem zapatrują sie inni koledzy?


Już udzieliliście chyba odpowiedzi. :o
Tadeusz Kruczek
www.wiarus.cal.pl
Avatar użytkownika
Tadeusz
 
Posty: 490
Dołączył(a): 15 lut 2010, o 09:28
Lokalizacja: Jedlicze

Re: Butelkowanie

Postprzez panther » 1 maja 2013, o 16:42

Jerzy napisał(a):zlewaj wino znad osadu nie do końca. Nie zassiesz osadu, oczywiście pod warunkiem że wino jest stabilne.


Wiesz, jak tylko włożę wężyk do balonu to już mi się kryształki zaczynają ze ścianek i dna unosić... Chyba faktycznie bez filtrowania to sobie z problemem nigdy nie poradzę.
Przemek Tarczyński

"Wino jest najpotężniejsze spośród napojów, najsmaczniejsze spośród lekarstw i najprzyjemniejsze spośród potraw."
Avatar użytkownika
panther
Administrator
 
Posty: 447
Dołączył(a): 8 lut 2010, o 23:10
Lokalizacja: Kraków

Re: Butelkowanie

Postprzez Jerzy » 2 maja 2013, o 22:07

Mozna obejść sie bez filtrowania - po prostu zamerdaj winem przed zlewaniem ok tygodnia a wszystkie "kryształki" oderwą sie od ścianek i opadną na dno - wtedy zlewaj bez obawy.
Żelazo poznaje się w ogniu, człowieka przy winie!
Avatar użytkownika
Jerzy
 
Posty: 488
Dołączył(a): 14 lut 2010, o 17:16
Lokalizacja: Jarosław

Re: Butelkowanie

Postprzez panther » 5 maja 2013, o 14:34

Jerzy,
Dobra rada! Spróbuję, dzięki.
Przemek Tarczyński

"Wino jest najpotężniejsze spośród napojów, najsmaczniejsze spośród lekarstw i najprzyjemniejsze spośród potraw."
Avatar użytkownika
panther
Administrator
 
Posty: 447
Dołączył(a): 8 lut 2010, o 23:10
Lokalizacja: Kraków


Powrót do Winiarstwo

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron