forum.winiarzepodkarpacia.pl

Forum SWP

Procedury wprowadzenia wina do obrotu

Dyskusje na temat aktualności ze strony głównej stowarzyszenia.

Procedury wprowadzenia wina do obrotu

Postprzez panther » 19 lut 2010, o 12:21

Na naszej stronie znalazł się dokument przygotowany przez Marcina Płochockiego na temat wprowadzenia wina na rynek.
Zapraszam do dyskusji! :)
Przemek Tarczyński

"U dobrych ludzi odnajdziesz dobrą gościnę, dobre wino i dobre towarzystwo"
(William Shakespeare)
panther
Administrator

Re: Procedury wprowadzenia wina do obrotu

Postprzez Jerzy » 19 lut 2010, o 16:58

No tak - dzięki Marcinie za przekazanie nam swojej "winnej drogi cierniowej" (a tak nawiasem mówiąc to dlaczego Marcina nie ma na forum?). Od razu nasuwa sie pytanie, czy to są dane z ubiegłego roku czy w tym roku będą takie same przepisy?
Bo właściwie nic się nie widac zmian od zeszłego roku - i nie wiadomo czy sie śmiać czy płakać! Jedno jest pewne - nadal nie ma dobrej woli naszych ustawodawców do złagodzenia ustaw okołowiniarskich i rozdzielenia wielkich producentów od małych, przydomowych winnic. Nadal palmę pierwszeństwa w paranoidalnych ustawach i utrudnieniach a zarazem w dowolnej interpretacji przepisów prym wiedzie Urząd Celny - no ale nie ma się co dziwić, skoro jest najbardziej skutecznym narzędziem do okradania obywateli. Dzielnie wtóruje mu IJHARS oraz SANEPID - czyli minął prawie rok i nadal nic sie nie zmieniło.
Z winiarskim pozdrowieniem - Jurek
Jerzy

Postprzez panther » 19 lut 2010, o 18:53

Jerzy napisał(a):No tak - dzięki Marcinie za przekazanie nam swojej "winnej drogi cierniowej" (a tak nawiasem mówiąc to dlaczego Marcina nie ma na forum?).

Nie wiem- być może również w starej bazie miał nieaktualny adres mailowy (tak jak Ty zresztą ;) ). Wysłałem mu dziś dodatkową informację o nowym forum na inny adres.

Co do samego dokumentu to jest on skarbnicą wiedzy i jednocześnie, jak słusznie zauważyłeś, bezlitośnie obnaża nieudolność i głupotę naszej administracji. Miejmy nadzieję, że to się kiedyś zmieni...
Przemek Tarczyński

"U dobrych ludzi odnajdziesz dobrą gościnę, dobre wino i dobre towarzystwo"
(William Shakespeare)
panther
Administrator

Postprzez marcinp » 22 lut 2010, o 13:45

Witam,
tym sposobem jestem już na forum.
Procedury są jakie są, z większością z nich da się żyć, niektóre są po prostu uciążliwe w praktyce.
Z urzedem celnym jak dotychczas mamy dobre doswiadczenia- w ramach obowiązujących przepisów wykazują zrozumienie dla naszej sytuacji i są pozytywnie nastawieni. mówiąc ogólnie sporo obowiązków winiarza wynika niestety z przepisów unijnych.
Naszym polskim wynalazkiem jest tragiczna ustawa o wych w trzeźwości! i ona generuje sporo problemów , głównie z obrotem winem.
pozdr
marcinp

Postprzez Jerzy » 22 lut 2010, o 20:11

No tak, te wytwory demokratycznych rządów w większości dzisiejszych urzędów, nazywających się "komórka ds wychowania w trzeźwości" stanowią nie tylko przeszkodę do zmian ustawodawczych, ale jak na razie skutecznie hamują wszelkie winiarskie inicjatywy propagujące winiarstwo na rynkach lokalnych.
Zazdroszczę sytuacji jaką udało się wypracować w Jaśle, gdzie nawet nowe władze miejskie zrozumiały w czym rzecz i zmieniły nastawienie do winiarzy.
Może zorganizujemy jakąś akcję w naszych miejscach zamieszkania, gdzie zainteresujemy naszych urzędasów rozwiązaniami z Jasła? Może jakieś pismo polecające od Pani Burmistrz lub nasza wewnętrzna inicjatywa w stowarzyszeniu coś by zmieniła?
Jerzy

Postprzez Mieszko » 22 lut 2010, o 23:07

Brawa dla Marcina za trud jaki musiał wykonać w drodze do legalnej sprzedaży wina .W nastepnych latach będzie Ci napewno lżej.Wskazówki zawarte w tym skrypcie napewno innym bardzo pomogą , a jest to niestety nieuniknione :evil: Pozdrawiam i życzę wytrwałości .
Mieszko

Postprzez Grzegorz » 22 lut 2010, o 23:23

Również gratuluję. W sklepie mam już wina od trzech Polskich Winiarzy. Od Płochockich jeszcze nie mam. Mam nadzieję, że szybko się pojewią.
Grzegorz

Postprzez Jerzy » 22 lut 2010, o 23:47

Grzegorz napisał(a):Również gratuluję. W sklepie mam już wina od trzech Polskich Winiarzy. Od Płochockich jeszcze nie mam. Mam nadzieję, że szybko się pojewią.

To mysle że w ramach integracji winiarskiej, zaprosisz nas do swojej piwniczki.
Pomożemy prawda?! :lol:
Jerzy

Postprzez Tadeusz » 23 lut 2010, o 08:23

Pewnie, że Marcin się namęczył z tymi procedurami i na konto zasług Płochckich należy zapisać to, że chcą dzielić się swoimi doświadczeniami! Natomiast, jeżeli chodzi o przepisy unijne, to jeśli ślimak mógł zostać rybą, wino nie może być maślanką?? Mielibyśmy wtedy z głowy tych wszystkich "uzdrawiaczy" Narodu Polskiego. To są pokrewni "sowieckiego uzdrawiacza", kiedy to alkohol sprzedawano od godz. 13, a najwięcej pito przed, głównie w pracy. Wszyscy doskonale wiemy, iż żadna ustawa nikogo nie wychowała i nie wychowa, ONI także. I wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że chodzi tu tylko o wpływy do państwowej kasy, a nie jakieś tam wychowanie. :D
Tadeusz Kruczek
Tadeusz

Powrót do Aktualności